رونق تولید ملی | سه‌شنبه، ۲۳ مهر ۱۳۹۸
نمایش محتوای تولیدات ویژه

تهیه کشک و ماست سنتی در بهاباد(یزد)

Loading the player...

دانلود

گوسفندان یک بار ظهر دوشیده می شوند و شیر آنها پخته شده تبدیل به ماست می شود .هنگام عصر مجددا دوشیده شده و تهیه ی ماست تکرار می گردد . بنا براین ماست ظهر را بصورت جداگانه تبدیل به دوغ نمی کنند بلکه آن را نگه می دارند و هنگام غروب با آماده شدن ماست عصر با آن مخلوط کرده در پوست دباغی شده جهت تهیه ی دوغ و کره می ریزند . البته نباید ماست را خیلی گرم یا خیلی سرد درون پوست ریخت . این کار به دمای معینی احتیاج دارد که به تجربه به آن دست می یابد . ماست را همراه با آب داخل پوست ریخته و از سه پایه(چاتما) آویزان می کنند و دست کم نیم ساعت می زنند . سپس کره را از دوغ جدا کرده جهت تهیه ی روغن داخل پوستی جداگانه می ریزند ..پس از جدا نمودن کره ، دوغ را داخل ظرف بزرگی می ریزند و روی شعله ی آتش می گذارند . جتما باید با وسیله ای نظیر تیر نان پزی یا ملاقه این دوغ مرتب هم زده شود تا به شکل یکنواخت سفت و غلیظ گردد . درغیر این صورت به فرآورده دیگری به نام مسکه تبدیل می شود که با پنیر مصرف می گردد .وقتی دوغ پخته کمی غلیظ شد از روی آتش برمی دارند و می گذارند کمی خنک شود . سپس درون کیسه ی پارچه ای تمیز می ریزند و می گذارند تا آب آن به اندازه ی کافی خارج شود و ماده سفت سفید باقی بماند . آب جدا شده نیز مجددا جوشانده می شود و به صورت قارا(قره قوروت) در می آید . وقتی آب دوغ پخته شده بصورت کامل جدا شد برای تهیه کشک آماده می شود . بسته به سلیقه ی کدبانوی خانه یا ذائقه مشتری یا اهل خانواده این کشک به اشکال مختلف تهیه می شود . گاه آن را روی ظرفی صاف می کنند و با نخ به اشکال مثلث یا لوزی و نظیر آن در می آورند. گاه به شکل گلوله های کوچک و بزرگ در می آورند .گاه درون نوعی صافی ریخته و به شکل رشته ای وگاه با دست به صورت زوزنقه در می آورند. این کشک حداقل باید به مقدار کافی جلو آفتاب و وزش نسیم قرار گیرد تا خشک شود . یا گاهی در اتاق با عبور نخ از ان بصورت آویزان به دیوار آویز میکنند تا خشک شود. پس از این ، نگهداری کشک جهت آماده شدن نهایی ، درون کیسه های پارچه ای یا گونی های نازک انجام می گیرد .

 

رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.